Entrevista
Lluís Salvadó

"El Port de Barcelona contribueix a expandir l'abast internacional de les empreses i facilita el comerç amb diferents regions del món"
1. Què ofereix el Port de Barcelona a les empreses del seu entorn?

El Port de Barcelona ofereix nombrosos beneficis i serveis a les empreses. La nostra ubicació estratègica a la Mediterrània i la nostra infraestructura portuària de primer nivell són la nostra cara visible però les més de 500 empreses que conformen el que anomenem Comunitat Portuària ofereixen una àmplia gamma de serveis logístics, incloent emmagatzematge, manipulació de càrrega, duanes i serveis de valor afegit.

De la mà d'aquestes empreses, oferim accés a un mercat global, connectats amb més de 850 ports arreu del món. Això proporciona a les empreses una plataforma per expandir el seu abast internacional i facilita el comerç amb diferents regions del món.

A més, el nostre port compta amb instal·lacions modernes i eficients que garanteixen una manipulació i emmagatzematge de càrrega segurs i eficaços. Oferim terminals especialitzades per a contenidors, càrrega a granel, càrrega ro-ro i càrrega de projectes, la qual cosa permet a les empreses adaptar-se a les seves necessitats específiques. La nostra infraestructura i equipament tecnològic de última generació garanteixen operacions eficients i segures. A més, oferim assessorament personalitzat, suport empresarial i fomentem la col·laboració entre els actors del sector.

Sumat a tota aquesta oferta, vull destacar els esforços que el Port de Barcelona està fent des de fa anys per fer que tota la l'activitat que s'hi realitza sigui més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Estem invertint més de 110 milions d’euros per descarbonitzar l'activitat mitjançant la instal·lació d'OPS que permetran als vaixells aturar els seus motors mentre estiguin amarrats, generar biometà al mateix port i aprofitar el gran potencial per generar energia fotovoltaica a les instal·lacions de la ZAL.

2. Fa poc s'ha creat la Fundació BCN Port Innovation. Quin és el seu objectiu?

La innovació és essencial per seguir sent capdavanters en el sector logístic i portuari i la Fundació BCN Port Innovation s'ha creat amb l'objectiu de promoure aquesta innovació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit portuari de la mà de 18 empreses i institucions associades.

Busquem impulsar la col·laboració entre empreses, universitats, centres de recerca i organismes públics per fomentar la recerca, el desenvolupament i la implementació de solucions innovadores a la indústria marítima i logística. Tot això, convertint el Port de Barcelona en un sandbox per a l'exploració de reptes comuns, reals i tangibles.

Els ports i el transport marítim internacional s’enfronten a escenaris complexes en els àmbits de la descarbonització, la transició energètica i la mobilitat, reptes als quals hem de donar resposta amb solucions innovadores. Pel Port de Barcelona la innovació és una virtut, però també una necessitat. La Fundació BCN Port Innovation és l’eina que té el nostre port per generar solucions reals i aplicables a curt termini que generin un impacte real en el nostre entorn.

3. Com poden beneficiar-se les empreses de les missions comercials que organitza el Port de Barcelona?
Les missions comercials organitzades pel Port de Barcelona ofereixen nombrosos avantatges a les empreses. Aquestes missions estan dissenyades per promoure el comerç internacional i facilitar l'expansió de les empreses en nous mercats.

Durant les missions comercials, les empreses tenen l'oportunitat d'establir contactes directes amb potencials clients, col·laboradors i socis comercials clau. A més, s'organitzen reunions, esdeveniments i conferències que permeten l'intercanvi de coneixements i experiències entre els participants. 

Així mateix, el Port de Barcelona proporciona suport logístic i assessorament especialitzat durant tot el procés, la qual cosa facilita l'entrada a nous mercats i reforça la posició competitiva de les empreses. 

La propera missió està prevista per a l'octubre d'aquest any i visitarà l'Índia, un país estratègic en les relacions Àsia-Europa i amb el qual volem seguir enfortint els llaços que ens uneixen amb el continent asiàtic, després de visitar Tailàndia l'any 2022. Aquesta serà la 25a Missió Empresarial del Port de Barcelona i estarà focalitzada a Mumbai, una ciutat amb un dels ports més dinàmics i importants de la zona.

lluis_salvado_entrevista
Lluís Salvadó
President del Port de Barcelona