Turquia i el futur

Türkiye és una nació que ha enfrontat molts desafiaments al llarg de la seva història, però sempre ha emergit més fort i resistent. El terratrèmol recent que va castigar l'est de Türkiye, que va afectar 14 milions de persones, s'ha sumat a aquests desafiaments. Tot i això, Türkiye sempre ha mostrat una notable resiliència davant l'adversitat, i la resposta del país al terratrèmol no ha estat diferent.

La indústria turca és diversa, amb sectors com l'automotriu, el tèxtil i el processament d'aliments que tenen un paper important a l'economia. La indústria automotriu turca, en particular, ha mostrat un fort creixement, amb una capacitat de producció d'1,75 milions de vehicles per any, fet que la converteix en el catorzè productor d'automòbils a nivell mundial. A més, Türkiye és un dels principals exportadors mundials de tèxtils i peces de vestir, amb exportacions per valor de 15.300 milions de dòlars el 2021.

Actors clau i pronòstic de la indústria

L'economia de Türkiye és diversa, amb indústries que van des de tèxtils i roba fins a automotriu, construcció i processament d'aliments. El país té una força laboral jove i educada, i el govern ha implementat polítiques per donar suport a l'esperit empresarial i la innovació. Türkiye també és membre del G20, cosa que indica la importància del país en l'economia global.

Segons el Fons Monetari Internacional, s'espera que l'economia de Türkiye creixi un 5,8% el 2023, impulsada pel consum privat i la inversió. També s'espera que la indústria automotriu turca creixi un 9% el 2022, impulsada per la creixent demanda de vehicles elèctrics i els avenços tecnològics.

Nearshoring

Tot i els desafiaments, Türkiye continua sent una destinació atractiva per a les empreses que busquen expandir les seves operacions a nous mercats. La ubicació estratègica del país a la cruïlla de camins d'Europa, Àsia i l'Orient Mitjà, la seva força laboral jove i educada i els costos competitius el converteixen en un lloc ideal per a la contractació propera. En termes de costos, el país ofereix preus competitius per la mà d'obra i la producció, cosa que la converteix en una destinació atractiva per a les empreses que busquen estalviar costos mantenint la qualitat.

Nearshoring a Türkiye ajudarà les empreses a mitigar els riscos associats amb la inestabilitat geopolítica a altres regions. El mercat té un entorn polític relativament estable en comparació amb altres mercats emergents, i la seva ubicació estratègica pot ajudar les empreses a accedir a múltiples mercats i minimitzar-ne els riscos. Un altre avantatge del nearshoring a Türkiye és la seva proximitat a Europa. Així mateix, té una infraestructura ben desenvolupada, que inclou ports, aeroports i carreteres, cosa que facilita a les empreses el transport de mercaderies i materials cap ai des d'Europa. Això pot ajudar les empreses a reduir els temps d'enviament, reduir els costos de transport i millorar l'eficiència general de la cadena de subministrament.

Turkish Business HUB

Turkish Business HUB, promogut per Connect Barcelona amb inversió de Capital Blau Ventures i en estreta col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona, és una iniciativa pionera a Espanya concebuda per crear noves oportunitats de negocis entre empreses de Türkiye i Espanya, creant un “Köprü (Pont) entre els dos països a través de Barcelona com a punt d'entrada i acció empresarial.

El HUB dóna suport a les empreses espanyoles i catalanes facilitant l'accés al mercat turc, un mercat amb un important potencial de creixement. En expandir-se a Türkiye, les empreses espanyoles i catalanes poden accedir a un mercat amb una classe mitjana gran i en creixement, que demana cada cop més productes i serveis d'alta qualitat.

L´HUB ofereix una gamma de serveis a les empreses que busquen expandir-se a nous mercats, inclosos estudis de mercat, suport legal i comptable, espais d´oficina i assistència amb zones franques, incentius i permisos governamentals. En proporcionar aquests serveis, l'HUB té com a objectiu fer que el procés d'accedir a nous mercats sigui fluid per a les empreses. A l'obrir nous mercats per a les empreses Turques, l'HUB també té com a objectiu ajudar a crear noves oportunitats per a les empreses afectades pel terratrèmol, crear ocupació per a aquells que han estat afectats, ajudant a estimular l’economia i reconstruir la infraestructura danyada.

A través d'aquesta iniciativa, Turkish Business HUB i els seus socis ajudaran les empreses Espanyoles i Catalanes a superar les barreres culturals, legals i lingüístiques a mesura que ingressen als mercats turc, mentre ajuden les empreses turques expandir-se al mercat espanyol i Europeu.

Signat: Özgür Özdemircili, CEO & Fundador Capital Blau Ventures